BodembelevingOp zondag 6 september 2015 was het de Dag van de Bodembeleving en was er in Park Sonsbeek in Arnhem van alles te beleven.

De Verenigde Naties (VN) heeft grote zorgen over de voortgaande mondiale bodem degradatie. Daarom is 2015 uitgeroepen tot het Jaar van de Bodem met als doel om zoveel mogelijk mensen bewust te laten worden dat een gezonde bodem zeer belangrijk is. En dat is hard nodig, aangezien door het intensieve gebruik van de grond de kwaliteit van onze bodem achteruitgaat. Een activiteit van het Jaar van de Bodem is de Dag van de Bodembeleving georganiseerd op initiatief van Bewust Bodemgebruik en tot stand gekomen in samenwerking met onder andere de VKB, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Groen Arnhem, IVN, het Watermuseum, en de Molenplaats. Park Sonsbeek in Arnhem zette haar deuren open om iedereen kennis te laten maken met de bodem. Bezoekers van alle leeftijden bezochten verschillende standjes. Er waren maar liefst 40 verschillende activiteiten waaronder lezingen, tentoonstellingen, workshops en spelletjes georganiseerd. Zo was er voor jong en oud genoeg plezier te beleven en kennis op te doen van de fascinerende wereld van de bodem.

Blote voeten pad en onderzoekstechnieken door VKB-bedrijven

Verschillende VKB-bedrijven waren aanwezig met demonstraties en activiteiten voor jong en oud. Mechanische boor- en sondeertechnieken werden getoond evenals de werking van een grondradar en landmeetkundige metingen. Kinderen hadden pret met het blote voeten pad, want wat is nu leuker dan vies worden? Ouders en kinderen konden vervolgens hun krachten laten zien tijdens een grondboorwedstrijd. Daarnaast kon het publiek informatie krijgen over bodemsoorten en zelf ervaren wat het verschil is tussen grondsoorten. Het is dan ook geen wonder dat er met deze VKB-demonstraties en de vele andere activiteiten veel enthousiaste reacties op deze dag zijn gekomen.